Aluksi selvennetään mikä on AD-koe, tekstipätkät kopioitu SPL:n sivuilta:

Kestävyyskoe (AD)

Tarkoitus

Kestävyyskokeen tarkoitus on todistaa, että koira pystyy suoriutumaan määrätyn asteisesta ruumiillisesta rasituksesta osoittamatta jälkeenpäin huomattavia väsymyksen merkkejä. Koiran ruumiinrakenteesta johtuen voidaan vaadittava rasitus suorittaa vain juosten. Kokeen vaivatonta suoritusta on meidän pidettävä todisteena ruumiillisesta terveydestä ja toivomiemme ominaisuuksien olemassaolosta. Tämä on edellytys koiran siitokseen käyttämiselle.

Koe tulee suorittaa mahdollisimman erilaisilla teillä ja kaduilla. Kysymykseen voivat tulla niin asfaltoidut kuin muutenkin päällystetyt tai päällystämättömät tiet ja kadut.

Vähimmäisikävaatimus on 16 kk, korkein ikä 6 vuotta. Koirien tulee olla rekisteröityjä. Koiran on oltava terve ja hyvin harjoitettu.

Koiran suorituksesta ei anneta pisteitä tai arvosanoja, vaan vain ”hyväksytty” tai ”ei hyväksytty”.  Hyväksytystä suorituksesta koiralle annetaan AD-tunnus.

Kokeen suorittaminen

20 kilometrin matkan kulkeminen 12 - 15 kilometrin tuntivauhtia.

Juoksukoe
Koiran on juostava kytkettynä (järjestyssäännön mukaisesti) normaalia ravia ohjaajan oikealla puolella polkupyörän vieressä.

8 km:n juoksun jälkeen pidetään 15 minuutin tauko. Tauon aikana arvosteleva tuomari tarkkailee koirissa mahdollisesti esiintyviä väsymyksen merkkejä. Yliväsyneet koirat eivät saa jatkaa koetta.

Tauon jälkeen ajetaan seuraavat 7 km, minkä jälkeen pidetään 20 minuutin tauko. Hieman ennen seuraavan juoksuosuuden alkua on arvostelevan tuomarin tarkastettava esiintyykö koirissa mahdollisia väsymyksen merkkejä tai mahdollisia polkuanturoiden haavaumia. Yliväsyneet koirat tai ne, joiden tassut ovat rikkoutuneet eivät saa jatkaa koetta.

Viimeisen juoksuosuuden (5 km) päätyttyä on pidettävä 15 minuutin tauko, jonka aikana koiralle on annettava mahdollisuus liikkua vapaana vailla pakotteita.

Koesuoritusta ei hyväksytä, jos koira menettää kaiken temperamenttinsa ja kovuutensa, osoittaa epänormaalin voimakasta väsymystä tai ei jaksa ravata 12 km:n tuntivauhtia (1 km/5 min).

Juoksukokeen päätyttyä järjestäytyvät ohjaajat tuomarin antamien ohjeiden mukaan harjoituskentälle koirien seuratessa ohjaajaansa taluttimessa perusasentoon. Kukin osallistuja suorittaa vuorollaan koiransa kanssa suorituksen  ”seuraaminen vapaana”.

Tämän lisäksi on tuomarin varmistauduttava koiran moitteettomasta henkisestä tilasta. Kokeen suorittamistapa on arvostelijan määrättävissä.

*******************************

Alunperin oltiin koko ajan oltu siinä kuvitelmissa, että AD-koe mihin ilmottauduttiin, järjestettäisiin lauantaina. En tiedä kuinka päin honkia oon päivämäärän katsonut. Pari viikkoa sitten yhtäkkiä huomasin, että ei hemmetti, sehän on torstai! Kiva ajella Espooseen ja takas :P Onneksi saatiin kaikki järkättyä niin, ettei koetta tarvinnut perua. Mirko sai töistä pekkasen ja mun äiti tuli lasten ja pihakoirien kanssa meille <3

Aamulla laitettiin lapset kouluun ja puoli 10 maissa lähdettiin hissukseen ajelemaan Espoota kohti. Koe alkoi vasta klo 17, joten aikaa oli. Pyörät oli köytetty peräkoukkuun, koirat takapenkillä ja kamppeet jalkatiloissa. Uutisissa ilmoitettiin poliisin tehoratsiapäivästä, joten ihan hyvä kun saatiin ajella rauhassa.

Pari pissatustaukoa oli koirilla ja yksi ruokatauko meillä. Perillä oltiin puoli kolmen nurkilla. Käytiin vähän tutkimassa, millaisesta paikasta on kyse ja odoteltiin autossa muiden saapumista. Paikka oli siis Luukin ulkoilualue ja näytti olevan tosi suosittu koirien ulkoilutuspaikka.

Luukin ulkoilualue:

wp_ss_20160422_0004.jpg

Kuvat on taas tätä kännykkälaatua :/

Neljän jälkeen alkoi tulemaan muitakin paikalle. Rokotukset tarkistettiin ja koirien uudet koe- ja kilpailukirjat otettiin varmistettaviksi :) Osa saapui paikalle myöhässä, mikä tiesi sitä, että kokeen alku myöhästyy. Koiria oli yhteensä 13. 11 saksanpaimenkoiraa, Diana ja yksi beauceron. Matkaan lähdettiin puoli kuuden nurkilla. Mirko pyöräili Wilman kanssa ja mina Dianan kanssa. Ensimmäiset pari kilometriä mentiin LUJAA! Ihan tajutonta vauhtia. Siinä olikin sitten koirassa pitelemistä, samalla kun itse yritti pysyä pyörällä pystyssä hiekkatiellä alamäkeen. Yhtäkkiä vauhti hidastui, melkein kävelyvauhdiksi ja sellaista se sitten loppukokeen ajan olikin. Ihan vauhdin alarajoilla mentiin ja meidän koirat ainakin veti koko matkan, koska ovat tottuneet menemään kovempaa.

8km juostu. Dianasta huomasi sen, että oli vetänyt koko matkan. Pientä väsymisen merkkiä oli ilmassa, häntä ei heilunut tuttuun tapaan. Wilma oli oma itsensä ja pössötti minkä kerkesi :) Tauolla onneksi Dianakin toipui rasituksesta ja hyvillä mielin jatkoimme koetta.

15km juostu. Diana oli virkeämmän oloinen, kuin ekalla tauolla. Kummallakin oli kivaa :) Vettä joivat aika reippaasti. Tuomari katsoi kaikkien tassujen pohjat. Dianasta sanoi, että tämä oli vasta alkuverryttelyä tälle koiralle ja tassut ovat sen näköiset, kuin missään ei olisikkaan käyty :) Myös Wilman vauhtia ja tassuja kehuttiin. Yhdelle sakemannille oli tullut nirhaumia tassuihin, eikä saanut jatkaa koetta.

20km juostu. Ja kaikki hyvin :) Aivan mahtava olo itselläkin, kun näki ettei koirat olleet matkasta moksiskaan :) Tuomari ilmoitti, että kaikki jäljellä olevaa 12 koirakkoa ovat suorittaneet juoksuosuuden hyväksytysti ja loppuun olisi vielä pieni tottisosuus. Tässä vaiheessa hän sanoi, että tarkoitus ei ole katsoa kuinka hyvin millekkin koiralle on seuraaminen opetettu, vaan se että koira edelleen on yhteistyö- ja toimintakykyinen. Ja hienostihan sekin osuus meni. Tottis oli parikymmentä askelta seuraamista edestakaisin ja kaikki 12 koirakkoa sen suoritti :)

Ylpeitä saa olla hienoista tytöistä <3

klo 20 jälkeen saimme rekisteripaperit, passit ja koe- ja kilpailukirjat takaisin, pyörät, koirat ja kamppeet kyytiin ja lähdettiin ajamaan kotia kohti. Yksi kahvitauko matkalla ja samalla koirat saivat iltapalat. Kotona oltiin puoli yhden maissa ja mentiin suoraan nukkumaan :D

Koe oli helpompi, mitä odotin. Matkalla tuli vastaan lenkkeilijöitä, toisia koiria, hevosia yms. ja tytöt ohitti kaikki hienosti. Tunnelma oli leppoisa, eikä kukaan tehnyt koetta "veren maku suussa". Voin kyllä suositella koetta kaikille siitä kiinnostuneille :)

Loppuun kuvia. Juuri kokeen suorittaneet:

wp_ss_20160422_0005.jpg

Koe- ja kilpailukirjan merkinnät ja Wilman todistus:

wp_ss_20160422_0012.jpgwp_ss_20160422_0013.jpg

Väsyneet matkaajat:

wp_ss_20160422_0007.jpg

http://www.spl.fi/toiminta/kokeet/koetuloksia?koeid=1550

Tulokset SPL:n sivulta :)

wp_ss_20160422_0003.jpg

Ja poseeraukset kotona :)

wp_ss_20160422_0008.jpgwp_ss_20160422_0009.jpgwp_ss_20160422_0010.jpg