Eilen illalla sain jälleen aika pysäyttäviä uutisia. Pupu, eli Mernika's Caught Their Eyes on lopetettu viime torstaina.

Pupun omistajan viestissä luki näin:

"Surullisin mielin ilmoitan, että rakas Pupu on poissa. Hänellä todettiin viime keskiviikkona pitkälle edennyt dilatoiva kardiomyopatia. Olen äärimmäisen surullinen ollut lähipäivät. Pupu oli ne viisi vuotta rakas ja ihana ystävä. 

Tilanne eteni niin, että pari viikkoa aiemmin Pupulle diagnosoitiin kennelyskä, johon sai antibiootit jotka helpottivat oireita. Kuitenkin noin 2 viikkoa kennelyskän toteamisen jälkeen, Pupu alkoi taas yskiä. Lähdimme päivystykseen, koska yskä oli paha ja yleisvointi huono. Pupu sai lisähappea, antibioottia ja nesteenpoistolääkettä keuhkoihin. Seuraavana päivänä sydän ultrattiin, mistä löytyi laajentuma, mikä aiheutti sen ettei sydän jaksanut pumpata verta. Aloitettiin sydänlääkitys. Oireet eivät hellittäneet ja kunto meni huonommaksi. Näimme sydänfilmissä sydämen mikä oli laajentunut, sekä keuhkot olivat niiin nestemäiset ettei Pupu pystynyt hengittämään. Eläinlääkäri sanoi tilanteen olevan huono. Jouduin tekemään kipeimmän päätöksen: päästää Pupu kivuista.

Suru on suunnaton, kaikki tapahtui niin äkkiä. Vielä viime viikolla lenkkeilimme ja leikimme ulkona. Eläinlääkäri sanoi, että tämä on sellainen sairaus mitä ei välttämättä löydetä ennenkuin oireet on pitkällä. Paljon olen Pupusta kuvia ja videoita katsonut, niissä se on niin iloinen ja energinen etten millään olisi uskonut. Kyllä me täysillä elettiin se vajaa 5 vuotta, mitä meille aikaa annettiin <3"

Google on sauhunnut ja viestejä sinkoillut ympäriinsä. Ja monesta eri suunnasta olen nyt lukenut/kuullut, että tämä ei ole samaa mitä oli meidän A-pentujen Hurjalla ja Aslatilla. Hurja ja Aslat kuolivat sydämen rytmihäiriöön todella nuorina. 

Tämä on suora lainaus Kennelliiton sivuilta:

Dilatoiva kardiomyopatia on sairaus, jossa sydänlihaksen etenevä rappeuma johtaa sydämen vasemman kammion laajentumiseen ja pumppausvoiman pettämiseen. Sairaus saattaa johtaa sydämen vajaatoimintaan ja koiran ennenaikaiseen menehtymiseen. 

DCM ei ole synnynnäinen sairaus. Se ilmenee yleisimmin keski-ikäisillä ja vanhemmilla koirilla, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla koirilla.

Lisäksi sydänsairauksia on tutkittu paljon mm. leonbergeillä. Yhden tutkimustuloksen suora lainaus:

Rytmihäiriöistä kärsivä koira voi periyttää rytmihäiriöriskiä jälkeläisilleen. Vanhemmat, joiden jälkeläisillä on todettu rytmihäiriöitä, saattavat periyttää niitä myös seuraaville pentueilleen. Rytmihäiriöistä kärsivien koirien pentuesisarusten riskiä periyttää rytmihäiriöalttiutta jälkeläisilleen ei pystytä tällä hetkellä arvioimaan luotettavasti. On kuitenkin olemassa riski, että sairastuneen koiran pentuesisaruksella voi olla rytmihäiriöitä, vaikka sen Holter-tulos olisi normaali, sillä rytmihäiriöiden määrä voi vaihdella päivittäin, etenkin jos kyseessä on lieväasteinen rytmihäiriö. Koska periytymismalli ei ole tiedossa, ei voi myöskään poissulkea mahdollisuutta, että täysin terve koira (mutta alttiuden kantaja) saisi jälkeläisiä, joilla esiintyy rytmihäiriöitä.

Linkki tähän tutkimukseen löytyy täältä: https://www.leonet.fi/assets/Uploads/Sydaentyoeryhmaen-tiedote-1-2020.pdf

Yhtään vähättelemättä perinnöllisyyttä tai kuolemia (minä jos joku tuskailen näiden kanssa), niin ainut keino varmistaa onko ko. koiran sydän terve, on ultraus. Ja sekin kertoo vaan sen hetkisen tilanteen, eli viikon, kuukauden, vuoden päästä sydän voi silti alkaa oireilemaan. Sydämen ultraus pitäisi tehdä vähintään joka vuosi ja siltikin saattaa jotain tapahtua kontrollien välillä. 

Helpompaa olisi kasvattaa vaikka niitä kuuluisia kultakaloja. Ja sen tiedän, että näitä tapauksia on muillakin kasvattajilla. Taas kerran harmittelen sitä, miksei asioista voida puhua rehellisesti sekä merkitä kuolinsyytä Koiranettiin.

Kukaan ei tiedä tulevasta ja on niiiiin paljon muitakin sairauksia. Heti jos jollain on pöydän alla kristallipallo, niin hep, minä voisin vuokrata sen viikoksi.

Ajatukset on tällä hetkellä Pupun perheen luona, kiitos Maria maailman parhaasta kodista ja osanotto vielä <3

Mernika's Caught Their Eyes "Pupu" 14.8.2019 - 20.6.2024

Screenshot_20240625-145504_Gallery.jpg

Screenshot_20240625-145647_Gallery.jpg

Screenshot_20240625-145800_Gallery.jpg

Screenshot_20240625-150043_Gallery.jpg

Screenshot_20240625-150236_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240625-150258_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240625-150315_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240625-150340_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240625-150359_WhatsApp.jpg

Screenshot_20240625-145533_Gallery.jpg